Mooi Contignano in Toscane      
    BEZIENSWAARDIGHEDEN OMGEVING CONTIGNANO:
PIENZA
     
  Pienza
Pienza is een sprookjesachtig plaatsje. Er komen bussen vol toeristen op af. Toch is het kleinschalig. De sfeer is wonderlijk gezellig en warm. Het oude centrum werd in de 15de eeuw gebouwd door paus Pius II. Hij was er geboren. Zijn naam was eerst Sylvius Piccolomini en hij was een geleerde en filosoof. Het plaatsje heette toen nog Corsignano. Hij werd in 1458 tot paus gekozen (Pius II). Hij liet het centrum verbouwen en gaf de plaats de naam Pienza. Hij wilde er een Renaissance stad van maken.

Als je goed kijkt, kun je vanuit Contignano Pienza al zien liggen:

Pienza gezien vanuit Contignano
Er is in het centrum voldoende parkeergelegenheid, eventueel kun je heel goedkoop op het grote parkeerterrein terecht. Je loopt al snel naar het oude centrum. In het oude centrum kom je uit in de hoofdstraat:
Hoofdstraat van Pienza
In de hoofdstraat vind je vooral winkels gericht op toeristen. Deze traditionele slager is ook daar op gericht, maar deze slager is ook gericht op de lokale bevolking:

Traditionele slager van Pienza met lokale en eigen productie
Pienza is beroemd om haar Pecorino kaas. Pecorino kaas is schapenkaas. Veel van deze kaas wordt gemaakt in de kaasfabriek in Contignano. Hier zie je een typisch kaaswinkeltje:

Kaas van Pienza gemaakt in Contignano
Aan het einde van de hoofdstraat 'Il Corso Rosselino' (westkant) vind je een winkeltje met allerlei dingetjes voor in de keuken:

Snuisterijen voor in de keuken
In het midden van Pienza vind je naast de kerk de waterput (1459):

Waterput in het centrum van Pienza
De kerk zelf, de Duomo, is vooral van binnen mooi. De Duomo is door Bernardo Rosselino in 1459 ontworpen en gebouwd in opdracht van paus Pius II. Dit is de buitenkant:

Pienza's kerk
Vanuit Pienza kun je mooi over het landschap kijken. Op deze foto zie je in de verte het plaatsje Montichiello. Montechiello is bekend door haar olijfolie:

Het uitzicht langs het uitzichtspunt in Pienza Toscane. In de verte ligt Montichiello
Het hele centrum is sprookjesachtig, niet alleen de hoofdstraat. Dit is een zijstraat:

Zijstraat van de hoofdstraat in Pienza
Dit is een andere zijstaat. De uitbouw is middeleeuws:

In deze zijstraat middeleeuwse uitbouw in Pienza Toscane
Zorg dat je op etenstijd gaat kijken in Pienza. Dan kun je leuk uit eten. Er zijn veel restaurants. Het toppunt is toch wel het restaurant 'La Buca della Fate' (gelegen midden in het oude centrum). Daar werkt men volgens de principes van de 'cucina povera' ofwel de arme keuken. Ongelooflijk lekker:

Voorkant van het restaurant Bucca della Fate in Pienza
Het is er heel gezellig, maar ondanks de vele tafels is het meestal volbezet:

Binnen in het restaurant Bucca della Fate in Pienza
Spaghetti heet in deze streek pisci. Dit maken ze genadeloos lekker klaar. Mocht je eens willen afwijken van het gebruikelijke, dan is Zuppa di Pane (broodsoep) wellicht iets voor je:

Uitzonderlijk gerecht in het restaurant Bucca della Fate in Pienza: Zuppa di Pane