Mooi Contignano in Toscane      
    EVENEMENTEN IN CONTIGNANO      
  Sagra del Raviolo
Het Sagra del Raviolo (ravioli feest) werd voor het eerst gehouden in 1971. Het is het meest bijzondere evenement in Contignano. Het wordt meestal gehouden in de derde week van augustus. De hele bevolking doet mee aan het organiseren van dit feest. De ravioli wordt zelf gemaakt, en is van een kwaliteit die doet denken aan een sterrenrestaurant. Om het afhalen van bestellingen te regelen is er een ingenieus geautomatiseerd systeem. De mensen in de rij hoeven alleen hun nummer te roepen en hun bon bij de hand te houden:

Bestellingen worden uitgeleverd via ingenieus geautomatiseerd systeem
Het is een enorme drukte. De mensen komen overal vandaan om de ravioli te eten. Het centrum is één groot restaurant:

Ravioli eten in het oude centrum van Contignano bij de oude waterput
Behalve ravioli kun je ook vleesgerechten krijgen, zoals trippa (pens) en arrosta (geroosterd vlees). Ook kun je de heerlijkste mix van gefrituurde vis krijgen.
Dit is de keuken voor het bereiden van de vleesgerechten:

Kijkje in de keuken waar de vleesgerechten worden klaargemaakt
Hier zie je voorbeelden van wat je allemaal kunt krijgen. Links boven zie je trippa. Dat is pens, maar dan heel lekker klaargemaakt. Rechts daarnaast zie je patat. Links onder zie je ravioli al ragu, ofwel ravioli met tomatensaus. Rechts onder zie je ravioli zoals ravioli bedoeld is, namelijk ravioli al burro e salvia, ofwel ravioli met boter en salie:

Voorbeelden van wat je kunt eten: trippa, patat, ravioli al ragu, ravioli con burro e salvia
De ravioli wordt door de vrouwen van Contignano in een speciale ruimte in het centrum, geproduceerd. Dat is een flink karwei:

In het oude centrum van Contignano zelf wordt door de vrouwen de ravioli met de hand gemaakt
Het onderstaande filmpje van het Sagra del Ravioli laat zien dat het niet alleen om eten gaat. Er wordt ook muziek gemaakt en gedanst. Speel het filmpje af door op de foto te klikken:

Klik hier voor het filmpje over het dansen tijdens het Sagra del Raviolo in Contignano
Speel de video af op de aparte pagina

De muziek en het dansen tijdens het feest staat ook in het programma vermeld:

Programma van het Sagra del Raviolo. Niet alleen eten maar ook muziek en dans


Voorjaarsfeest: La Fiera di Primavera
Verder wordt ieder jaar tegen het eind van april het voorjaarsfeest gehouden. Bij dit feest is er een vlooienmarkt. Op de markt kun je planten en bloemen kopen. Ook zijn er handwerk en allerlei gebruiksvoorwerpen. Er is een gastronomische stand voor het proeven van de typisch locale gerechten. Bij het feest zijn er tentoonstellingen.


Mille Miglia
De legendarische autorace de Mille Miglia (duizend mijl), komt door het centrum van Contignano. Dit komt waarschijnlijk doordat de race net daarvoor Radicofani aandoet en via de schilderachtige weg tussen Radicofani en Contignano de weg vervolgt. De race is wereldberoemd. Vroeger werd er echt geracet, maar na een aantal ongelukken is het nu zo georganiseerd dat de auto's niet boven een bepaalde snelheid mogen rijden. Ook doen tegenwoordig alleen historische auto's mee, zoals Bugatti's.


Diversen
Het lijkt het hele jaar wel feest. Zo wordt 6 januari drie koningen, La Befana, uitbundig gevierd. Daarnaast worden er regelmatig muziek- en theaterfeesten in het centrum of het feestterrein gehouden.