Mooi Contignano in Toscane      
    BEZIENSWAARDIGHEDEN OMGEVING CONTIGNANO: ROME      
  Rome
Rome is ver weg, maar Rome behoort zeker tot de mogelijkheden. 's Ochtends vroeg vertrekken, parkeren tegenover het Colosseum. Rijd hiervoor naar Via Terme di Tito. Deze straat ligt aan de noordkant van het Colosseum. Je kunt deze straat niet bereiken vanaf de Colosseum omdat de weg ernaartoe eenrichtingsverkeer vanaf de andere kant heeft. Je zult een rondje moeten rijden, maar dat is de moeite waard. Pas op met oude kaarten van TomTom. Die gaan er vanuit dat het verkeer de andere kant op mag en dan stuurt je TomTom je constant de verkeerde kant op (parkeertarieven vallen mee). Daar vandaan wandel je naar het Colosseum, vervolgens via Via Fori Imperiali enzovoort naar het oude centrum. Hier ga je langs de Trevi fontein, je loopt door naar de Spaanse trappen, dan verder naar het Pantheon, je neemt een kijkje op het Piazza Navona, steekt door naar het Vaticaan, bezoekt het Vaticaan museum, gaat eten bij het Pantheon (daar zijn veel restaurants). Na afloop loop je weer weer terug langs de verlichte monumenten. Dat levert een prachtige dag op.

Het eerste kom je bij het Colosseum, gebouwd op de ruïnes van het paleis van keizer Nero. Het is een amfitheater met zo'n 55.000 zitplaatsen, gebouwd door keizer Vespasianus. Het werd geopend in het jaar 80 na Christus:

Rome: Colosseum gezien vanaf de Via dei Fori Imperiali
Kaartjes waren in de Romeinse tijd gratis, je had een toegangsnummer met de poort waar je naar binnen moest. Er waren rondom toegangen:

Rome: Colosseum
Binnen kun je zien dat onder de vloer van de arena nog verschillende verdiepingen waren. Er waren liften om de gladiatoren en de dieren op het toneel te krijgen:

Rome: Colosseum binnen
Lopend naar de binnenstad zie je aan je rechterhand het Foro Augusto (van 41 voor Christus) en het Foro Traiano (van 107 na Christus). Achter het Foro Traiano (forum van Trajanus) zie je een serie gebouwen die de Marcati Traianei (markten van Trajanus) vormen. In deze gebouwen waren tientallen winkels. Ook waren er magazijnen voor wijn en olie:

Rome: Foro Augusto en Foro Traiano  met daarachter de Mercati Traianei
Van het Foro Traiano is hier en daar niet veel over, alleen nog zuilen. Rechts vooraan zie je de onderkant van de Colonna Traiana (de zuil van Trajanus). Ooit stonden hier twee bibliotheken:

Rome: Foro Traiano
De Colonna Traiana staat midden op het Foro Traiano en is zo'n 30 meter hoog. Deze zuil stond oorspronkelijk tussen de twee bibliotheken in. Op de zuil zijn de veldtochten van Trajanus naar Dacië (Roemenië) uitgebeeld:

Rome: Colonna Traiana
Aan de overkant van de straat is het Monumento a Vittorio Emanuelle II. Dit monument is enorm hoog en groot. Het is nog niet zo oud. Het werd gebouwd einde 19de tot in begin 20ste eeuw. Het is wel heel beeldbepalend:

Rome: Monumento a Vittorio Emanuelle II
Loop door naar het oude centrum. Je komt dan als eerste de Fontana di Trevi, ofwel de Trevi fontein, tegen. Deze fontein werd ontworpen door Nicola Salvi en gebouwd in 1762. De beelden in het midden zijn Neptunus en twee Tritons. De fontein was vroeger het eindpunt van het Aqua Virgo aquaduct (beginnend 22km buiten de stad en ontdekt door een meisje dat Trivia heette. Trivia staat ook op het monument afgebeeld) dat door Agrippa in 19 na Christus werd gebouwd:

Rome: Trevi fontein
Het is altijd gezellig druk bij de Trevi fontein:

Rome: Publiek bij de Trevi fontein
Van de Trevi fontein is het niet ver lopen naar de Spaanse trappen. Bovenaan deze trappen bevindt zich de Trinità dei Monti kerk uit de 16de eeuw. Onderaan de trappen is het Piazza di Spagna. De trappen dateren uit de 18de eeuw. Het plein, het Piazza di Spagna, is vernoemd naar het Palazzo di Spagna dat in de 17de eeuw werd gebouwd door de Spaanse ambassadeur bij de heilige stoel. Vanaf de trappen heb je een mooi uitzicht (pas op: het is nu niet meer toegestaan om op de trappen te zitten. Daar staan heel hoge boetes op):

Rome: de Spaanse trappen
Onderaan de trappen is de Fontana della Barcaccia, ontworpen door Bernini's vader Pietro:

Rome: fontein onderaan bij de Spaanse trappen
Achter de Fontana della Barcaccia kijk je de Via Condotti in. Dit is een straat met alleen exclusieve winkels, zoals de winkel links op de hoek van Dior:

Rome: dure winkels vlak bij de Spaanse trappen
Loop vervolgens naar het Pantheon. De straten om het Pantheon wemelen van de restaurants. Daar moet je een restaurant zoeken voor aan het einde van de dag. Het Pantheon is gebouwd door keizer Hadrianus in het begin van de tweede eeuw. Het is een uitbreiding op een tempel dat in het begin van de eerste eeuw was gebouwd door Agrippa. Het Pantheon was van oorsprong een tempel voor alle goden. Later in de zevende eeuw is het Pantheon een kerk geworden:

Rome: Pantheon
Midden in het dak van de koepel van het Pantheon zit een rond gat, de oculus genoemd. De oculus is de enige lichtbron:

Rome: in dak Pantheon zit een rond gat waar de zon door naar binnen schijnt
Vanaf het Pantheon is het een klein stukje lopen naar het Piazza Navona. Het Piazza kreeg zijn vorm in de 17de eeuw. Het is een verzamelpunt voor kunstenaars. Er zijn vele cafe's. Er zijn drie fonteinen:

Rome: fontein op het Piazza Navona
Het is wel een eindje, maar vanaf het Piazza Navona kun je lopen naar het Vaticaan. De Basilica San Pietro, bij ons bekend als de Sint Pieter, is een enorme basiliek van een ongelooflijke pracht. De Sint Pieter zit vol met werken van beroemde kunstenaars. De koepel is van Michelangelo en er zijn diverse werken van Bernini. De Basilica is gebouwd op het graf van Petrus die er in het jaar 64 werd begraven:

Rome: Vaticaan
Mocht je meer dan één dag hebben, dan kun je het Vaticaan Museum bezoeken. Trek daar minstens vier uur voor uit, liever een hele dag. Het is ongelooflijk groot en er zijn miljoenen kunstwerken te zien, van Etruskische, Egyptische, Romeinse en allerhande andere oorsprong. Hier zie je één van de gangen:

Rome: Vaticaan museum
Het meest beroemde van het Vaticaanmuseum is de Sixtijnse kapel waarvan Michelangelo in het begin van de 16de eeuw het plafond beschilderde. De onderwerpen in de schildering komen uit het oude en nieuwe testament. Het plafond is in de jaren tachtig van de 20ste eeuw gerestaureerd. Dit onderdeel beeldt de schepping van Adam uit:

Rome: Sixtijnse kapel
Ga na een dag van kijken 's avonds uit eten in de straatjes rondom het Pantheon. Na afloop is het dan donker wat een heel ander Rome oplevert. Alle monumenten zijn verlicht en prachtig om te zien. Hier zie je het Pantheon:

Pantheon in Rome bij nacht
Vanaf het Pantheon lopend richting het Colosseum kom je langs de Trevi Fontein. Het is er de hele avond druk:

Rome: Trevi fontein in het donker
De beelden van de Trevi fontein zijn in het donker nog mooier dan overdag:

Rome: Trevi fontein in het donker
Ook het monument voor Vittore Emanuelle II is het donker bijzonder om te zien. Het monument is wit wat een mooi plaatje maakt:

Rome: Monumento a Vittore Emanuelle II in het donker
Je komt uit bij het Colosseum. Ook dat geeft in het donker een bijzondere aanblik:

Rome: Colosseum in het donker