Mooi Contignano in Toscane      
    BEZIENSWAARDIGHEDEN OMGEVING CONTIGNANO:
BAGNO VIGNONI
     
  Bagno Vignoni
Bagno Vignoni zit net als Bagni San Filippo bovenop een vulkanische bron. In de 12de eeuw werd het opgezet door de familie Tignosi, die Tintinnano bestuurden, het huidige Rocca d'Orcia. Bagno Vignoni en de burchten en kastelen er omheen gingen over naar de beroemde familie Salimbeni die het tot in de 15de eeuw in bezit hadden. Hierna werd het verkocht aan Siena. Het werd bezocht door Paus Pius II, maar ook door allerlei beroemde kunstenaars, die er vakantie hielden. In het centrum is een enorm bad gemaakt, dat gevuld is met het warme bronwater. Het stadje ligt bij de rand van de berg en het bronwater stroomt langs de hellingen naar beneden. Dat is een prachtig gezicht, en een bezoek waard. Neem je zwempak mee, er zijn enorme lauwwarme poelen waarin je heerlijk kunt zwemmen (vlak voor het binnenrijden van het stadje is een onverharde weg steil naar beneden. Onderaan zijn de poelen en enkele parkeerplaatsen). Er zit heel veel sulferhoudende kalk in het water. Er wordt gezegd dat hiermee allerlei huidziektes genezen worden.

Het bad in het centrum is heel groot:

In het centrum van Bagno Vignoni is een thermaal bad, dat goed behouden is
Bij het bad is een badhuis:

badhuis
Het water uit de bron loopt dwars door het centrum en stroomt daarna van de bergwand naar beneden. Langs de helling is een versteende waterval ontstaan:

Vulkanisch water heeft in de eeuwen een versteende waterval gemaakt
Als je bovenaan de versteende waterval naar beneden kijkt, heb je een mooi overzicht over het door het vulkanische water gevormde landschap:

Vanuit Bagno Vignoni heb je een overzicht over het door het vulkanische water gevormde landschap
Het water blijft staan in poelen met een hele laag kalk op de bodem. Je kunt er vrij zwemmen. Hiervan wordt veel gebruik gemaakt:

Water dat vulkanisch is opgewarmd stroomt van de berg in poelen, waar je vrij kunt zwemmen
Dit is een mooie poel waarin het door het warme water heerlijk zwemmen is:

Een van de poel waarin vrij kunt zwemmen